Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 11.o.

Főoldal » Középiskola » Matematika
346
Szeretném kérni a segítségeteket a befotózott matekpéldáhot.
Köszönöm szépen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A felírt másodfokú egyenletnél: (x₁+x₂)=-p és x₁·x₂=q lesz !
y₁=x₁²+x₂²=(x₁+x₂)²-2·x₁·x₂=(p²-2q) írható fel ; y₂=x₁³+x₂³=(x₁+x₂)³-3·x₁·x₂·(x₁+x₂)=(-p³+3·p·q) a két új gyök, ezért:

az új másodfokú egyenlet a következő:
1·(x-p²+2q)·(x+p³-3pq)=0 , rendezve "a következő csatolmányban" !

Remélem jó is lesz és tudtam segíteni! (és érthető a levezetés)

Üdv.: Á. Csabi Debrecenből (49 éves, kémiás-matekos segítő, korrepetáló)
Módosítva: 1 éve
1

Szia!

Rendezve: x²+x·(p³-3pq+2q-p²)+(2q-p²)·(p³-3pq)=0 lesz a keresett másodfokú egyenlet egyenlete ! :)
1