Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
366
A bekarikázott kéne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ilyenkor a kör egyik alapegyenletét kell alkalmazi ami: `(x-u)^2+(y-v)^2=r^2` ahol `u` jelöli a kör középpontjának `x` koordinátáját a `v` pedig a kör középpontjának `y` koordintáját.

Behelyettesítve kapjuk, hogy:

`(x-u)^2+(y-v)^2=r^2`

`(x-(-1))^2+(y-2)^2=5^2`

`color(red)((x+1)^2+(y-2)^2=25)` ez a kör egyenlete.


Azt, hogy a pontok rajta vannak e a körön úgy tudod meg, hogy a megadott pontokat behelyettesíted a kör egyenletébe. Az x kooridnátát az x helyére az y-t pedig az y koordináta helyre. Ha fennáll az egyenlőség akkor a pont rajta van a körvonalon. Ha nem áll fent akkor nincs rajta.

A pont esetében:

`(x+1)^2+(y-2)^2=25`

`(-3+1)^2+(0-2)^2=25`

`4ne25` Tehát nincs rajta a körön!



B pont esetében:

`(x+1)^2+(y-2)^2=25`

`(3+1)^2+(-3-2)^2=25`

`39ne25` Tehát nincs rajta a körön!



C pont esetében:

`(x+1)^2+(y-2)^2=25`

`(4+1)^2+(2-2)^2=25`

`25=25` Tehát rajta van a körön!



D pont esetében:

`(x+1)^2+(y-2)^2=25`

`(2+1)^2+(7-2)^2=25`

`34ne25` Tehát nincs rajta a körön!



E pont esetében:

`(x+1)^2+(y-2)^2=25`

`(-4+1)^2+(6-2)^2=25`

`25=25` Tehát rajta van a körön!



F pont esetében:

`(x+1)^2+(y-2)^2=25`

`(3+1)^2+(-1-2)^2=25`

`25=25` Tehát rajta van a körön!


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
0