Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Polinomok szorzása

Főoldal » Általános iskola » Matematika
834
Sziasztok! Megcsinálnátok ezt a pár feladatot? Előre is köszi!

1. Rendezd a polinomot, majd állapítsd meg a fokát!
a) x² · (2x - 7) - x · (5x + 4x²) + 7 · (x³ - x)
b) 4x² · (3x² - 7x + 1) - 2x · (5x² + 4x -3)
c) 3x · (-3x³ + 2x² + 9x - 1) + 7x² · (x² - 2x + 1)

2. Vizsgáld meg, igaz-e a következő egyenlőség
a) (a² - 3a + 2) · (-3a²) - (2a + 3a² - 2a³) · 2a = a⁴ + 3a³ - 10a²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, házi
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Első lépésként fel kell bontani a zárójeleket:

a.) 2x2-7x2-5x2-4x3+7x3-7x= 5x3-12x2-7x

b.)
12x4-28x3+4x2-10x3-8x2+6x= 12x4-38x3-4x2+6x

c.)
9x4+6x3+27x2-3x+7x4-14x3-7x2= -2x4-8x3+20x2-3x

Innen már látszik, hogy melyik hányad fokú polinom...

2. Itt is először zárójelfelbontás:

-3a4+9a3-6a2-4a2+6a3-4a4 = -7a4+15a3-10a2

-7a4+15a3-10a2= a⁴ + 3a³ - 10a²

Ezek után már csak át kell randezned a tagokat és meglátod, vajon egyenlő-e egymással a kifejezés...
Módosítva: 8 éve
1