Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Különleges derékszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
351
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni feladatokban!
1es, 2es a,b,c
Nagyon köszönöm !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia Andi!

1. feladat: Az első, harmadik és ötödik négyzetnél az átló kell: Ezek összege: (1·√2+2·√2+3·√2)=6·√2=8,485 cm.
A második négyzetnél 1,5²+1²=x², ebből x=1,803 cm ; a negyedik négyzetnél pedig 2,5²+2²=y², innen y=3,202 cm adódik.
Tehát a töröttvonal teljes hossza (1,803+3,202+8,485)=13,49 cm lesz pontosan!

2. feladat:
a; pont: (h/2)²+ 10,2²= h² , azaz innen h²=138,72 → azaz h=11,78 dm lesz!
b; pont: Sinus szögfüggvénnyel: sin 60⁰=x/12 , azaz x=(12·√3)/2=6·√3=10,39 méter lesz!
c; pont: Tangens szögfüggvénnyel: tg 30⁰=5,7/z , innen z=5,7/0,5774=9,873 méter adódik ; Pitagorasz-tétellel: 9,873²+5,7²=y² , ebből y²=129,966 , négyzetgyök-vonással kapjuk, hogy y=11,4 méter lesz! :)
0