Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika help

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
363
Motorkerékpáros r = 20 m sugarú körpályán kezdősebesség nélkül indulva egyenletes gyorsul t1 = 4
s-ig. Ezalatt s1 = 9,6 m utat tesz meg. Mekkora a gyorsulása a t1 pillanatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, help, MÁRTÚLKÉSŐ
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Első lépésként kiszámolod a kezdeti gyorsulást: `a_1=(2*s_1)/t_1^2=(2*"9,6" \ m)/((4 \ s)^2)="1,2" \ m/s^2`

Majd a `t_1` időpillanatig elért sebességet: `v_1=a_1*t_1="1,2" \ m/s^2*4 \ s="4,8" \ m/s`

Ezután kiszámolod a centripetális gyorsulást ami az egyenletes körkörös mozgásból adódik: `a_"cp"=(v_1^2)/r=(("4,8" \ m/s)^2)/(20 \ m)="1,152" \ m/s^2`

Ha felrajzolod irányvektorosan jól látod, hogy egy derékszögű háromszöget kapsz amiből kitudod számolni pitagorasz segítségével a teljes gyorsulást. `a_"teljes"=sqrt(a_1^2+a_"cp"^2)=sqrt("1,2"^2 \ m/s^2+"1,152" \ m/s^2)=color(red)("1,66" \ m/s^2)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1