Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
351
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az eredeti Δ átfogója: 5²+12²=c² , ebből c²=169 , c=13 cm az átfogó.
Az eredeti Δ-et felbontjuk két derékszögű háromszögre a magassággal, ezekben: x²+m²=25 , és (13-x)²+m²=144 → (13-x)²-x²=144-25 , tehát 13·(13-2x)=119 , így (13-2x)=9,154 , ebből pedig x=1,923 cm lesz.

Valamelyikből kifejezzük a magasságot: m²=25-1,923²=21,3021 → m=4,615 cm adódik.

Az egyik háromszög területe tehát T₁=(1,923·4,615)/2=4,437 cm² ; a másik háromszögé pedig T₂=(11,077·4,615)/2=25,560 cm² , ezekből pedig a területarány (25,56/4,437)=5,761 lesz! :)

Üdv.: Á. Csaba Debrecenből (49 éves, kémiás-matekos segítő)
3