Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerkesszük meg egy két pontja által adott egyenes és egy középpontja és sugara által adott kör metszéspontjait!

Főoldal » Középiskola » Matematika
686
Szerkesszük meg egy két pontja által adott egyenes és egy középpontja és sugara által
adott kör metszéspontjait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Adott egy egyenes X és Y pontja, illetve egy kör középpontja C, és egy pontja P. A
segédkörünk középpontja legyen O pont.
Itt középpontos hasonlósági transzformációt kell alkalmazni....
A CP szakasszal rajzolni kell egy párhuzamost az O ponton keresztül, ami a segédkört a
Q pontban metszi.
CO és PQ szakaszok metszéspontja legyen: M
A hasonlósági arány pedig: λ= MO/MC
Az X és Y pontokat össze kell kötni az M ponttal és ezután az M pontra alkalmazni a középpontos hasonlósági transzformációt.
MO/MC =MX'/MX=MY'/MY, ezért az X' , Y pontok jelölése:
CX egyenessel párhuzamost kell rajzolni az O ponton keresztül és ez az X egyenest az
X' pontban metszi, majd ugyanez az Y pontra is. Az X' Y'
egyenes az XY egyenes képe, és ennek a körrel vett metszéspontjai is éppen az eredeti kör és
egyenes metszéspontjainak képei. Így az M potot össze kell kötni ezekkel a metszéspontokkal, és az XY egyenessel vett metszéspontjai lesznek a körrel vett metszéspontjai az XY
egyenesnek.
Módosítva: 8 éve
0

Csatoltam képet.
0