Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány osztója van 1303210000000-nak

Főoldal » Középiskola » Matematika
779
Hány osztója van 1303210000000-nak
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat megoldását!


Az osztók számának meghatározásához az adott szám prímtényezős felbontására van szükség.

A megoldást megkönnyíti, hogy a feladatban szereplő szám 7 darab nullára végződik, ami azt jelenti, hogy a 130321 összesen 7-szer egymás után volt megszorozva 10-zel.

A 10 felbontható két prímszám szorzatára: 10 = 2 • 5, ennek értelmében a prímtényezős felbontásban biztosan szerepel 7-szer a 2 és az 5 is.

Ezután már csak a 130321-et kell felbontanunk, ami 19⁴.


A teljes prímtényezős felbontás tehát:
1303210000000 = 2⁷ • 5⁷ • 19⁴


Az osztók darabszáma a következőképpen határozható meg:

minden egyes hatványkitevőhöz hozzáadunk 1-et, majd az így kapott összegeket összeszorozzuk:

(7+1) • (7+1) • (4+1) = 320

A megadott számnak összesen 320 osztója van.
0