Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termikus disszociáció számolás feladatok

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
340
Üdv, a következő feladatokban szeretnék segítséget kérni. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
btw nincs kedvem az adatpontosságra figyelni, a válaszoknál majd írd megfelelő értékesjegyekben...
a) Sztöchiometrikus faktor

k = szumma(termék együttható) - szumma (Kiindulási anyag együttható)

1/24 --> k = 2
1/8 --> K = 1
1/19 --> k = 1

b) Egyensúlyi állandük
COCl₂ ⇌ CO + Cl₂
K = [CO] * [Cl2] / [COCl2]
2 NO₂ ⇌ 2 NO + O₂
K = [NO]^2 * [O2] / [NO2]^2
Ugyanez a logika az utsónál...

c) Vant'Hoff-koefficienst
i = 1 + k * alfa (disszociáció foka)
COCl₂ ⇌ CO + Cl₂
i = 1+1*0,5 = 1,5
többinél hasonló logika...

d) ez picit hosszadalmas, de leírom mit kell csinálni
COCl₂ ⇌ CO + Cl₂ alfa = 40%
k x - -
á -0,4x +0.4x +0.4x
e 0,6x 0,4x 0,4x --> Össz: 1,4x

0,6x / 1,4x *100 = 42,86% a maradék kettő 28,57% darabja

Átlagos moláris tömeg, megfodod és súlyozottan összeadod a moláris tömegeiket
M COCl₂​ =99 g/mol,M
CO =28 g/mol,M
Cl₂ =71 g/mol
M átl = 0.4286×99+0.2857×28+0.2857×71 = 70,75 g/mol

Ezt mindháromnál megcsinálod...

e) Móltört 0,2
COCl₂ ⇌ CO + Cl₂ alfa = 40%
k 0,6 - -
á -0,4 +0,4 +0,4
e 0,2 0,4 0,4 --> Össz 1 mól (ugye COCl2 0,2 móltörtű)

0,4/0,6 = 2/3 = 0,666... --> 66,7 %

f) Mi a kiindulási anyagmennyiség, ha 30%-os disszociáció esetén az egyensúlyi gázelegy összesen 2 mól?
COCl₂ ⇌ CO + Cl₂
k x - -
á -0,3x +0,3x +0,3x
e 0,6x 0,3x 0,3x

2 = 0,6x + 0,3x + 0,3x
x =1,67 mol Ell: 1,2 * 1,67 = 2

g)
COCl₂ ⇌ CO + Cl₂
[COCl2 ]=c0​(1−α)
[CO]=c0α
[
Módosítva: 1 éve
1