Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat- tudtok segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
331
Konyhasót kristályosítottunk úgy, hogy 75 gramm 24 tömeg%-os sóoldatot néhány napra rázkódásmentes helyre tettünk. Ezután a „maradék” oldatot leöntöttük róla, és sűrűségmérővel megállapítottuk, hogy 26 tömeg%-osra töményedett.
A kristályosítás eredményeként 8,25 g konyhasókristályt kaptunk. (Tegyük fel, hogy a kristálykiválás után az oldat elkülönítése a kivált kristályoktól teljes mértékben sikerül.)

Hány gramm víz párolgott el az oldatból a kristályosítás közben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Zsombi!

100 g oldatban volt eredetileg 24 g só, így 75 g oldat 18 g sót tartalmazott.
Kivált belőle 8,25 g só és valamennyi "x" gramm víz, így lett (75-8,25-x) g oldatunk, ami 26 tömeg%-os lett.
De a só kivált a só-tartalomból is amennyi eredetileg az oldatban volt, így (18-8,25)=9,75 g só maradt benne.
Így felírható a következő egyenlet: (66,75-x)/100=9,75/26 , ebből (66,75-x)=37,5 → x=29,25 g víz párolgott el! :)

Remélem jó lesz és érthető volt a levezetésem! :)
0