Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatszög köré írható kör területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
458
Hogyan számítsam ki a hatszög köré írható kör területét, akkor ha tudom, hogy a hatszög oldala 30cm.
Illetve, ha valaki tudja az erre vonatkozó számítás fogalmát hol találom (Pl. Magyar Matematika Tk.)?

Köszönöm a segítséget!
Zoltán
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Egy szabályos hatszög köré írható kör sugara megegyezik a hatszög oldalhosszával:
R = a
Adott: a = 30 cm, tehát:
R = 30 cm

A kör területének képlete:
A = π R²

Behelyettesítve:
A = π 30²
A = 900π≈ 2827.43 cm²
---
Az ilyen típusú számításokat a geometria tárgyalja. A köré írható kör fogalma a hatszög tulajdonságai témakörben található.

Ha magyar tankönyvet keresel:
- Mozaik Kiadó: Geometria (középiskolai tankönyvek)
- Nemzeti Tankönyvkiadó: Középiskolai matematika tankönyvek (9-10. évfolyam)
- Matematika 10. osztály (geometria fejezet)
- Matek Oázis és egyéb online források
1