Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12.osztály térgeometria!

Főoldal » Középiskola » Matematika
378
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a; pont: Dani javaslata alapján: 3,5/15=r/7,5 az arány, ebből r=1,75 cm lesz az elvágáskor kapott sugár!
Ezekkel a térfogata a levágott kúpnak: v(levágott kúp)=(r²·π·7,5)/3=24,053 cm³ , mivel a teljes nagy kúp (teljes fagyi) térfogata 192,423 cm³, így a levágott kúp térfogata csak 12,5%-a lesz a nagy kúpnak! Az arány itt: (24,053/192,423)=0,125 lesz!

b; pont: Ha meg akarják felezni a fagyit, akkor: (1/2)=(x/m)³ írható fel (ahol m=15 cm) → x³=1687,5 → x=11,91 cm , tehát az alaptól számítva (15-11,91)=3,09 cm-es magasságban kell elfelezni a fagyit, hogy a térfogata feleződjön! :)

Remélem tudtam segíteni és érthető a levezetés is!
Módosítva: 1 éve
0