Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika szögssebesség

Főoldal » Középiskola » Fizika
681
2 m sugarú kör alakú pályán 6, 28 m/s sebességgel mozog egy test. Mekkora a szögsebessége, fordulatszáma és periódusideje?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
elektronika95
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r= 2m
vk= 6,28 m/s

A körmozgást jellemzi a kerületi sebesség, amit a következőképp lehet kiszámítani:
vk=Δs/Δt=(2*r*π)/T
6,28 m/s= (4*π)/T
Amiből átrendezve kijön: T= 2s--->tehát a periódusidő 2s lesz.

A fordulatszámot n-nel jelöljük: n=1/T= 1/2= 0,5 1/s
Ebből már ki lehet számítani a szögsebességet is ami:
ω=2*π*n=2*π*0,5 = 3,14 1/s
1