Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nátrium-klorid kinyerése

Főoldal » Középiskola » Kémia
386
Van 5 kg 12 m/m százalékos NaCl oldatunk. Ebben van még 1,5 % sósavis. Ezt nátrium-karbonáttal semlegesítjük. Mennyi nátrium klorid kell a feladathoz?
A sóoldatot 100 Celsius fokon telítésig pároljuk. Mennyi vizet kell elpárologtatni belőle?
Hány NaCl válik ki, ha egész oldatot 0 °C-ra hűtjük? Hogyan lehetne a sótartalom legalább felét visszanyerni a folyamatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia Kata!

5000 g oldatban (mivel 100 g-ban van 12 g NaCl és 1,5 g HCl) lesz 600 g NaCl és 75 g HCl oldva.
Utóbbihoz az egyenlet szerint:
Na₂CO₃ + 2 HCl → 2 NaCl + CO₂ + H₂O alapján (75/72,92)×106,01=109,034 g karbonát kell a semlegesítéshez!

Keletkezett só és eredeti só össztömege: keletkezett só → (75/72,92)×116,9=120,235 g, összes só az oldatban (600+120,235) gramm, vagyis 720,235 g lesz.
A víz, amit elpárologtatunk: (5000-720,235)=4279,765 gramm lesz! (ha 100 Celsius-fokon telítésig pároljuk)

Nulla fokon 100 g víz összesen 35,7 g NaCl-ot old, ezért a felírható egyenlet a következő lesz:
(5109,034-x)/135,7=(720,235-x)/35,7 → (5109,034-x)=(2737,7-3,801·x) , de "x"-re negatív számérték jön ki, így nem válik ki só!

Bepárlással lehetne kinyerni belőle valamennyi sót szerintem! :)

0

Esetleg ha 100 fokon telített lesz az oldat, még a következő írható fel:

A 720,235 g NaCl 100 fokon 2529,871 gramm telített oldatban lesz, ezért ekkor az egyenlet:
(2529,871-x)/135,7=(720,235-x)/35,7 → (2529,871-x)=2737,7-3,801·x) , így 2,801·x=207,829 , ebből pedig x=74,198 g válna ki elvileg, ami a teljes oldott só-mennyiség 10,3 %-a (tömeg%-ban) , így a teljes bepárlás lehet a jó megoldás a só kinyerésére! :)

Tehát előbb be kell párolni az oldatot 2529,871 gramm-ra és utána lehűteni ezt a telített oldatot!
0