Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sosss

Főoldal » Középiskola » Matematika
675
Egy osztály létszáma 30. Az osztályban három nyelvet tanulnak: angolt, németet és franciát. Mindenki tanul legalább egy nyelvet. Angolul 16-an, németül 18-an, franciául 14-en tanulnak. Tizenhat tanuló
pontosan kettő nyelvet tanul. Hányan tanulják mindhárom nyelvet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat részletes megoldását!


Adatok:

osztálylétszám = 30 fő

angolul tanul = 16 fő
németül tanul = 18 fő
franciául tanul = 14 fő

2 nyelvet tanul = 16 fő


Először összeadjuk az egyes nyelveknél megadott számokat, majd abból kivonjuk az osztálylétszámot:

(16 + 18 + 14) – 30 = 48 – 30 = 18


Ez a szám 2-vel nagyobb, mint ahányan 2 nyelvet tanulnak:

18 – 16 = 2

Ez azt jelenti, hogy 1 fő 2 plusz nyelvet tanul, tehát összesen 3-at.


Az osztály összetétele a következőképpen alakul:

3 nyelvet tanul = 1 fő
2 nyelvet tanul = 16 fő
1 nyelvet tanul = 13 fő
1