Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek ábrázolása grafikusan

Főoldal » Középiskola » Matematika
378
Sziasztok! Az alábbi egyenleteket kellene grafikusan ábrázolni. Valaki esetleg el tudná magyarázni , hogyan kell? Az elsőfokú simát értem. De abszolút , másodfokú nem jön ki. Köszönöm 2|x-2|=2x-4 (x-2)^2=1=|x-1|
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, egyenletek, grafikus, abrazolas
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2|x−2|=2x−4
Ábrázolod az egyenlet egyik és másik oldalát.
A baloldalnál:
Felrajzolod az y=x−2 függvényt, a rajzon a baloldali ábra.
Felrajzolod az y=|x−2| függvényt, a rajzon a középső ábrán a kék függvény. Ezt úgy kapod meg, hogy az y=x−2 függvény x tengely alatti részét tükrözöd az x tengelyre.
Majd felrajzolod az y=2|x−2| függvényt, ez a középső ábrán a piros függvény.
A jobboldal egy egyenes egyenlete, erre írtad, hogy ennek ábrázolása megy.
Az y=2|x−2| és az y=2x−4 függvényt egy koordináta rendszerbe rajzolod, jobboldali ábra. x≥2-től a két függvény egybe esik.

(x−2)²=1=|x−1|
Ábrázolod az y=x² függvényt, gondolom ez nem okoz nehézséget. Ebből úgy kapod meg az y=(x−2)² függvényt, hogy az y=x² függvényt az x tengely menten eltolod 2 egységgel jobbra.
Az y=1 ábrázolása nem okozhat gondot.
Az y=|x−1| függvényt úgy kapod meg, hogy az y=x−1 függvény x tengely alatti részét tükrözöd az x tengelyre.
Ezeket egy koordináta rendszerben ábrázolod.
0