Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hogy csináljam meg!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
411
A téglalap alakú kiskertünk egyik oldala 6 méterrel hosszabb a másiknál. Ha a hosszabb oldal csak 4 méterrel lenne hosszabb, mint a rövidebb oldal, a kiskert területe 18 m2-rel kisebb lenne. Számítsd ki a kiskert oldalainak hosszát és területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Eredeti terület: T(kiskert)=x·(x+6) (m²) ;
Az egyenlet: 18+x·(x+4)=x·(x+6) , ebből 18+(x²+4x)=(x²+6x), tehát (mivel x² kiesik) → 18+4x=6x, 18=2·x , x=9 méter ;
tehát a kiskert rövidebb oldala 9 méter, nagyobb oldala (9+6)=15 méter volt eredetileg!

A kiskert területe: T=9·15=135 m² volt eredetileg! :)

Remélem tudtam segíteni és érthető a levezetés is!
Módosítva: 1 éve
0