Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkohol előállítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
1105
Erjedéssel 30 gramm cukorból hány gramm alkohol állítható elő? Hány köbdeciméter standard állapotú szén-dioxid képződik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Reakcióegyenlet:
C6H12O6 => 2 C2H6O + 2 CO2

1 mol C6H12O6 => 2 mol C2H6O

A moláris tömegeket felhasználva:

180 g cukorból => 92 g etil-alkohol állítható elő.
30 g cukor => x g alkohol.
-----------------------------------
x = (30/180)*92 = 15.33 g alkohol.

Ugyanerre mintára:

180 g cukor ==> 88g szén-dioxid
30 g cukor ==> x g
--------------------------
x = 14.67 g szén-dioxid.

n = m/M = 0.33 mol

n = V/VM => V = 0.33*24.5 =8.09 dm3
0