Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia feladat - Reakciók

Főoldal » Középiskola » Kémia
443
Sziasztok, kérlek segítsetek ennek a feladatnak a megoldásában, ihazából már csak a reakciók helyes felírása is sokat segítene. Köszönöm.

Egy keverek Al2O3H2O-t es Al(OH)3-at tartalmaz. A keverek 14,8 grammjat sosavban feloldva 24,3 kJ ho szabadul fel. Hatarozzuk meg, a keverek osszetetelet. Hasznaljuk az alabbi adatokat:
ΔH (Al2O3⋅H2O)=−1972kJ/mol
ΔH Al(OH)3=−1285 kJ/mol
Δ
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Valmiért egy csomó képződéshő lemaradt:
0

Szia Anna!

A reakciók:
(1): Al₂O₃·H₂O +6 HCl → 2 AlCl₃ + 4 H₂O lesz, a másik egyenlet pedig ;
(2): 2 Al(OH)₃ + 6 HCl → 2 AlCl₃ + 6 H₂O lesz!

A kloridionok képződéshőjével nem kell számolni, mert az kiesik (mindkét oldalon szerepel az egyenletekben)!
ΔH₁=((2·(-525)+4·(-286))- (-1972+6·0)= -2194+1972=-222 kJ/mol a reakcióhő az (1) egyenletre.
ΔH₂=((2·(-525)+6·(-286))- ((2·(-1285)+6·0))=-2766+2570=-196 kJ/2 mol=-98 kJ/mol a reakcióhő 1 mol kiindulási alumínium-hidroxidra a (2) egyenletre.
Ezek a fenti reakcióhők a sósavban való oldáshők is egyben!

Az egyenlet a következő lesz:
(222·x)/119,82 + (98·(14,8-x))/77,93=24,3 , ezt rendezve 1,853·x+1,2575·(14,8-x)=24,3 → 0,5955·x=5,689 → x=9,553 g adódik !

Tehát a tömegszázalékos összetétel: (9,553/14,8)×100=64,55 tömeg% kristályvizes alumínium-oxid és (100-64,55)=35,45 tömeg% alumínium-hidroxid volt eredetileg a keverékben! :)

Remélem tudtam segíteni és érthető a levezetés! :)

Módosítva: 1 éve
0