Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek ebben a higításos feladatban

Főoldal » Középiskola » Kémia
410
Hányszorosára kell hígítani a pH = 3-as ecetsav oldatot, hogy a pH-ja eggyel változzon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ha pH=4,00 lesz, akkor (H₃O+)=0,0001 mol/dm³, és a kezdeti, kiindulási koncentrációt kell kiszámolni.

Mivel : 1,75·10-⁵=(10-⁸)/(c-0,0001) írható fel az egyensúlyra, ezért → 1/(c-0,0001)=1750 , így (c-0,0001)=5,7143·10-⁴ , ebből pedig c=6,7143·10-⁴ mol/dm³ kiinduló koncentráció adódik.

Eredetileg pedig pH=3,00 volt, így (H₃O+)=0,001 mol/dm³ volt. Ismét felírva az egyensúlyra az egyenletet: 1,75·10-⁵=(10-⁶)/(c(másik)-0,001) , ebből c(másik, kezdeti)=0,05814 mol/dm³ volt az előző pH-nál leírt módon visszaszámolva.

Így a keresett hígítás a következő volt: h=c(régi, kezdeti)/c(új, kezdeti)=0,05814/0,00067143=86,59 lesz, ezért körülbelül 86,6-szorosára kell hígítani az eredeti ecetsavat, hogy a pH-ja nőjön 1-gyel! :)

Remélem érthető volt a levezetés! :)
1