Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős lennele kell adnom.

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
Számítsuk
Számítsuk ki a következő háromszögek hiányzó oldalait, szögeit!
a) a = 20 cm b = 25 cm α = 50°
b) b = 9 cm α=18° β = 52°

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia Bradley!

a; pont: Szinusztétellel: (sin 50⁰/sin β)=20/25 , ebből 0,766=0,8·sin β → sin β=0,9575 , tehát β=73,24⁰ lesz!
A hiányzó gamma szög értéke: γ=180⁰-(50⁰+73,24⁰)=56,76⁰ lesz!

A hiányzó "c" oldal hossza pedig ismét szinusztétellel: (sin 50⁰/sin 56,76⁰)=20/c , ebből 0,9159·c=20 → c=21,84 cm lesz!

b; pont: A hiányzó gamma szög értéke: γ=180⁰-(18⁰+52⁰)=110⁰ lesz! (Tompaszögű tehát ez a háromszög!)
Szinusztétellel az "a" oldal értéke: (sin 18⁰/sin 52⁰)=a/9 , tehát 0,3921·9=a → a=3,53 cm lesz!

A "c" oldal számolható szintén egy szinusztétellel: (sin 52⁰/sin 110⁰)=9/c , ebből 0,8386·c=9 → c=10,73 cm lesz! :)

Remélem érthető volt a levezetés (és jó is lesz)! :)

1

b; pont: Másik megoldással:

Koszinusztétellel: c²=3,53²+9²-2·3,53·9·cos110⁰ , ebből c²=93,4609+21,7319=115,1928 → innen c=10,73 cm, ugyanaz, mint előbb! :)
0