Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sosss

Főoldal » Középiskola » Matematika
388
Egy ház padlástere egy 8×8 méteres négyzet alapú gúla, ahol a tetősíkok a vízszintessel 46°-os szöget
zárnak be. Hány cserép szükséges a tetőfedéshez, ha egy cserép 0,08 m 2 területet fed le, és az elméletileg
számított cserépszámot gyakorlati okokból 10%-kal meg kell növelni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A palást területe kell nekünk (a gűláé): előbb a gúla magassága → tg 46⁰=M/4 , ebből a magasság M=4,142 m ; Pitagorasz-tétellel az oldallapok magassága pedig → 4,142²+4²=m(o)² , ebből m(o)=5,758 m , tehát a palást területe P=2·8·m(o)=16·5,758=92,13 m² , mivel ez megfelel (92,13/0,08)=1151,63 db cserépnek, ez a 100% , de nekünk 1,10-zel meg kell szorozni, így a végső cserép-darabszám értéke → N(cserép)=1,10·1151,63=1266,8 db, körülbelül 1267 db cserép kell tehát a tetőfedéshez! :)

Remélem tudtam segíteni és érthető a levezetésem! :)
Módosítva: 1 éve
0