Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
312
Egy számtani sorozat első, harmadik és ötödik elemének összege 3, második, negyedik és hatodik elemének összege pedig 39. Írd fel az első három elemét és számold ki az első 10 elem összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(a_1+a_3+a_5=3),(a_2+a_4+a_6=39):}=>{(a_1+a_1+2d+a_1+4d=3),(a_1+d+a_1+3d+a_1+5d=39):}=>{(3a_1+6d=3),(3a_1+9d=39):}`

`3a_1+6d-3a_1-9d=3-39`

`-3d=-36`

`d=12`


`3a_1+9d=39`

`3a_1+9*12=39`

`color(red)(a_1=-23)`


`a_2=a_1+d=-23+12=color(red)(-11)`

`a_3=a_1+2d=-23+2*12=color(red)(1)`


`S_10=((2a_1+(n-1)*d)*n)/2=((2*-23+(10-1)*12)*10)/2=color(red)(310)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1