Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
353
Egy számtani sorozat 5., 10., és 15. elemének összege 82,5. Ezenkívül tudjuk, hogy a1 + a3 + a5 = 30. Írd fel az első három elemét és számold ki az első 10 elem összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(a_5+a_10+a_15="82,5"),(a_1+a_3+a_5=30):}=>{(a_1+4d+a_1+9d+a_1+14d="82,5"),(a_1+a_1+2d+a_1+4d=30):}=>{(3a_1+27d="82,5"),(3a_1+6d=30):}`

`3a_1+27d-3a_1-6d="82,5"-30`

`21d="52,5"`

`d="2,5"`


`3a_1+6d=30`

`3a_1+6*"2,5"=30`

`color(red)(a_1=5)`


`a_2=a_1+d=5+"2,5"=color(red)("7,5")`

`a_3=a_1+2d=5+2*"2,5"=color(red)(10)`


`S_10=((2a_1+(n-1)*d)*n)/2=((2*5+(10-1)*"2,5")*10)/2=color(red)("162,5")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1