Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
315
Egy számtani sorozat differenciája 6, első három elemének összege –6. Írd fel az első három elemét és számold ki az első 15 elem összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1+a_2+a_3=-6`

`a_1+a_1+d+a_1+2d=-6`

`a_1+a_1+6+a_1+2*6=-6`

`3a_1=-24`

`color(red)(a_1=-8)`


`a_2=a_1+d=-8+6=color(red)(-2)`

`a_3=a_1+2d=-8+2*6=color(red)(4)`


`S_15=((2a_1+(n-1)*d)*n)/2=((2*-8+(15-1)*6)*15)/2=color(red)(510)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1