Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
381
Egy négyzet alapú egyenes gúla alakú birkózócsarnok oldalléce az alappal 60°-os szöget zár be, és a gúla testmagassága 32 m.
a) Mekkora a csarnok alapéle?
b) Mekkora a csarnok légtere?
c) Számítsa ki a gúla alaplapjának és oldallapjának a hajlásszögét!
d) Mennyi anyagra volt szükség a sátor elkészítéséhez (nincs alapja), ha 15%-kal többet számítunk az illesztések miatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a; pont: A gúlában keletkezett belső derékszögű Δ-ből: tg 60⁰=32/((a·√2)/2) , ebből (1,2247·a)=32 → a=26,13 méter (a csarnok alapéle)!

b; pont: T(alap)=a²=26,13²=682,67 m² , de a palástra P(palást)=(4·a·m(o))/2=2·a·m(o) lesz, hiányzik az oldallapok magassága → (a/2)²+32²=m²(o) , tehát m²(o)=1194,655 , azaz négyzetgyök-vonással m(o)=34,56 méter ; P(palást)=2·26,13·34,56=1806,106 m² lesz, de a csarnok térfogata (légtere) V(csarnok)=(T(alap)·M)/3=(682,67·32)/3=7281,813 m³ lesz!
A többi kiszámolt adat a c; és a d; ponthoz kell majd (elvileg)!

c; pont: sin α=(32/34,56)=0,9259 , tehát visszakeresve a szöget → α=67,81⁰ lesz a keresett hajlásszög!

d; pont: Csak a palást felszíne kell, de annak a 115%-a, ami 1,15-szeres szorzást takar: A(szükséges, csarnok)=1,15· P=1,15·1806,106=2077,022 m² anyag szükséges tehát a birkózócsarnok készítéséhez! :)

Remélem tudtam segíteni és érthetőek a levezetéseim! :)
Módosítva: 1 éve
0