Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamatszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
390
Kata és Kristóf ikrek. Születésükkor mindkettejüknek számlát nyitottak.
a, Kata számláját 400.000 Ft-al nyitották meg. Hány Ft-ot vehetett fel a 24.születésnapján ha a kamatláb 6%
b, Kristóf számláján a 21.születésnapján 1.700.000 Ft gyűlt össze, hány Ft-ot helyeztek be eredetileg ha a számla félévente kamatozik 3,5%-al
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`"FV"=PV*(1+r)^n=400.000*"1,06"^24=color(red)(1.619.574 \ "Ft")`

Ha mértani sorozattal akarod megoldani akkor:

`a_1=400.000`

`q="1,06"`

`a_24=a_1*q^n=a_1*q^24=400.000*"1,06"^24=1.619.574 \ "Ft"`

Ugyan oda jutunk el igazából.


b.)
`"PV"="FV"/(1+r/m)^(n*m)="1.700.000"/(1+"0,035")^(21*2)=color(red)(400.824 \ "Ft")`

Mértani sorozattal:

`a_21=1.700.000`

`q="1,035"`

`n=42` mivel a 21 év alatt 42 kamatjóváírás történik hiszen félévente kamatozik.

`a_1=a_21/q^42=(1.700.000)/("1,035"^24)=400.824 \ "Ft"`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1