Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
391
Számitsd ki annak a mértani sorozatnak a hányadosát, a tizedik tagját és az első nyolc tagjának összegét, amelynek harmadik tagja, a hatodik tagja pedig 40
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A harmadik tag értéke le maradt de rákerestem a neten és megtaláltam, hogy az értéke 5 elvileg.

`q=root(n-k)(a_n/a_k)=root(6-3)(40/5)=root(3)(40/5)=color(red)(2)`

`a_10=a_6*q^4=40*2^4=color(red)(640)`

`a_1=a_3/q^2=5/2^2="1,25"`

`S_8=a_1*(q^n-1)/(q-1)="1,25"*(2^8-1)/(2-1)=color(red)("318,75")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1