Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
355
Egy számtani sorozat harmadik tagja 10, a hetedik tagja 26. Számitsd ki az első 15 tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_n=a_k+(n-k)*d`

`(a_n-a_k)/(n-k)=d`

`(a_7-a_3)/(n-k)=d`

`(26-10)/(7-3)=d`

`d=4`


`a_1=a_3-2d=10-2*4=2`


`S_15=((2a_1+(n-1)*d)*n)/2=((2*2+(15-1)*4)*15)/2=color(red)(450)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1