Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pólya György egy könyvében nem világos lépés

Főoldal » Középiskola » Matematika
306
Pólya György - a gondolkodás iskolája című könyvében a képen látható oldalon nem tudok túljutni a "Differenciálni!" részen. A bal oldal rendbe van, V-t deriváljuk t szerint. De hogyan lesz a jobb oldal? Hová tűnik a 3-as és hogy lesz ott dy/dt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Megnézted, hogy az ezt megelőző oldalakon mi olvasható? Így ezen a 39. oldalon van egy elírás.
Ha `V=frac{pi*x^2*y}{3}` és `x=frac{ay}{b}` akkor `V=frac{pi*a^2*y^2*y}{3*b^2}=frac{pi*a^2*y^3}{3*b^2}`. Szerintem itt lesz a problémád gyökere. Mert `y` is és így `V` is függ a t-től; `frac{dV}{dt}=frac{pi*a^2*cancel(3)*y^2}{cancel(3)*b^2}*frac{dy}{dt}`, tehát az összetett függvény differenciálási szabályát alkalmazták.
Módosítva: 1 éve
0