Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai törteket vesszük, és úgyérzem elvesztem. Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
351
Nem tudom hogy milyen úton induljak el. Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Közös nevezőre kell hozni és utána elvégezni a törtek összeadását, illetve kivonását.

u)

`{2a^2}/{3(a+1)}+{5a^2}/{3(a+1)}={7a^2}/{3(a+1)}`

ü)

`1/{a+b}+1/{a-b}={a-b}/{(a+b)*(a-b)}+{a+b}/{(a+b)*(a-b)}={a-b}/{a^2-b^2}+{a+b}/{a^2-b^2}={2a}/{a^2-b^2}`

v)

`1/{3x+y}+2/{3x-y}={3x-y}/{(3x+y)*(3x-y)}+{2*(3x+y)}/{(3x+y)*(3x-y)}={3x-y}/{9x^2-y^2}+{6x+2y}/{9x^2-y^2}={9x+y}/{9x^2-y^2}`
0