Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció számlálás

Főoldal » Általános iskola » Kémia
291
A 100ml oldatban 1,12g KOH van. Milyen a KOH koncentrációja az oldatban? Képletekkel vezesd le és szavakkal magyarázd meg, kérlek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A KOH lúg moláris tömege: M(KOH)=(39,1+16+1,01)=56,11 g/mol.
1,12 gramm KOH anyagmennyisége: n(KOH)=m/M=1,12 g/56,11 g/mol= 0,02 mol (közelítőleg, kerekítve), mivel 100 ml az 100 cm³-nek felel meg, így ha 100 cm³ oldatban van 0,02 mol lúg, akkor 1000 cm³-ben lesz tízszerannyi mol (anyagmennyiségű) → ezért c(KOH)=(10·0,02)=0,200 mol/dm³ lesz a pontos koncentrációja az oldatnak! :)

(Megjegyzés: Az anyagmennyiség-koncentráció 1 dm³-ben (1000 cm³) feloldott anyag anyagmennyisége mol-ban kifejezve!)
0