Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Kémia
333
A laboratóriumi munka során 300 cm3 26,2 tömeg%-os sósavra van szükségünk. Ez azonban nem áll rendelkezésünkre, ezért tömény sósavból (35,2 tömeg%-os) desztillált vízzel való higítással először el kell készítenünk.
A munkát számolással kezdjük, hiszen először azt kell tudnunk, hogy hány cm3 tömény sósavot kell kimérnünk. Hamarosan rájövünk, hogy bizonyos adatokra még szükségünk van, ezért fellapozunk egy kémiai táblázatokat tartalmazó könyvet, amiben a különböző töménységű sósavakhoz tartozó sűrűségeket kell kikeresnünk:

− a 35,2 tömeg%-os sósav sűrűsége 1,17 g/cm3
− a 26,2 tömeg%-os sósav sűrűsége 1,13 g/cm3

Mi lesz a számítás végeredménye?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Zsombi!

A szükséges sósavra: 100 g oldatban van 26,2 g HCl, (300·1,13)=339 g oldatban akkor lesz (339/100)×26,2=88,818 g HCl gáz.
Visszatérve a töményebb sósavra: ennyi sav (88,818 g) (88,818/35,2)×100=252,324 g koncentrált savoldatban lesz.

Ennek a tömény savoldatnak a térfogata pedig: V(HCl-o.)=m(oldat)/ró(oldat)=252,324/1,17=215,66 cm³ lesz!
Tehát 215,66 cm³ 35,2 tömeg%-os sósavat (tömény) kell vízzel felhigítani és kiegészíteni 300 cm³ oldat-térfogatra! :)

Remélem érthető volt a levezetés!
0