Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítés?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
547
Hány liter pH=2,7 oldat készíthető el az alábbi oldatból?
V = 2 ml
Sűrűség = 1,71 g/ml
m/m% = 35 %
H2SO4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pH, oldatkészítés
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
2 ml tömege `2·"1,71"\ g= "3,42"\ g"`
Ennek a 35%-a `H_2SO_4:\ \ "3,42"·"0,35"\ g="1,197"\ g`
Ez hány mol?
`x` mol `H_2SO_4` az `x·98\ g/(mol)="1,197"\ g`
tehát `x="1,197"/(98)\ mol = "0,012214"\ mol`

Ezt fel fogjuk hígítani, hogy 2,7-es pH-jú oldatot kapjunk.

Ha a végső oldat koncentrációja `c\ (mol)/(dm^3)`, akkor abból `2c\ (mol)/(dm^3)` lesz a `H_3O^(+)` koncentráció. Ugye tiszta, miért dupla?

`pH="2,7"` azt jelenti, hogy `"lg"(2c)="-2,7"`, vagyis `2c=10^("-2,7")(mol)/(dm^3)`
`2c="0,00199526"\ (mol)/(dm^3)`
`c="0,000997631"\ (mol)/(dm^3)`

Összesen 0,012214 mol `H_2SO_4` van. Ha `V_"oldat"` a teljes oldat térfogata, akkor
`("0,012214"\ mol)/V_"oldat"=c`
`V_"oldat"=("0,012214")/"0,000997631"dm^3="12,243"\ dm^3`
0