Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyszerűsítés SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
308
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, TÖRTEK, házi, egyezerűsítés
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`(9x^2+18xy+9y^2)/(12x^2-12y^2)=(3*(3x^2+6xy+3y^2))/(3*(4x^2-4y^2))=(3*(x^2+2xy+y^2))/(4*(x^2-y^2))=(3*(x+y)^2)/(4*(x-y)*(x+y))=(3*(x+y))/(4*(x-y))=color(red)((3x+3y)/(4x+4y))`


b.)
`(5x^2-5y^2)/(10x^3+10y^3)=(5*(x^2-y^2))/(5*(2x^3+2y^3))=((x-y)*(x+y))/(2*(x^3+y^3))=((x-y)*(x+y))/(2*(x+y)*(x^2*xy+y^2))=(x-y)/(2*x^2-xy+y^2)=color(red)((x-y)/(2x^2-2xy+2y^2))`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1