Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
272
Egy laboratóriumban az alábbi reakciót tanulmányozzák: C₆H₅CH₃+KMnO₄+H₂SO₄⇒C₆H₅COOH+MnSO₄+K₂SO₄+H₂O

- Írja fel a reakció teljesen kiegyenlített egyenletét!
- Határozza meg, hány mol KMnO₄-ra van szükség 10 g C₆H₅CH₃ teljes oxidációjához!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ez a toluol oxidálása benzoesavvá.
A kiegyenlített egyenlet:
5 C₇H₈ + 6 KMnO₄ + 9 H₂SO₄ → 5 C₆H₅-COOH + 6 MnSO₄ + 3 K₂SO₄ + 14 H₂O !
10 g toluol az (10/92,15)=0,10852 mol-nyi, így ehhez kell (0,10852/5)·6=0,13022 mol KMnO₄ , aminek a tömege → (0,13022·158,034)=20,58 gramm permanganát, ennyi kell 10 g toluol oxidációjához! :)

Remélem tudtam segíteni! :)
1