Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
303
Egy két vegyértékű fém kloridjának a tömegének 57,06%- a a fém tömege, melyik fémről van szó?
b,
Hány mol kristályvízzel kristályosodik, ha a kristályvizes sót ötszörös tömegű vízben feloldva 16%-os oldatot kapunk?
c,
Milyen reakcióval állítható elő a fém klorid?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Me2+Cl2 lesz az általános képlete a vegyületnek (Me ~ Metallum latin szóbol szokott lenni általánosan, de lehet bármi igazából)

m (Me2+) / m (Cl+) + m (Me2+) = 57,06%
1 mól vegyületben van: 1 mól Me és 2 mól Cl M (Cl) = 35,5 g/mol
1 * M(Me) / 1 * M(Me) + 2 * 35,5 = 0,5706
M(Me) = 94,3469 ez alapján Molibdén a vegyület, bár elég pontatlan...
(Megjegyzem, hogy a MoCl2 átlában inkább (MoCl2)n-ként értelmezendő mert szereti a nagy hálós szerkezeteket mint a Mo6Cl12-t de ez itt nem lényeg...)

b) Kristályvizes só = kr. só
MoCl2 * x H2O
Vegyünk 100g kr. sót ezáltal 100*5 azaz 500g vizet
M(MoCl2) = 167 g/mol
m oldat = 600g
m(só) = 100 - x * 18 (Ugye az össz kr. só - a víztartalom --> csak só)
Tömegszázalékba behelyettesítve:
(100 - x * 18) / 600 = 0,16
x = 0,22 --> MoCl2 * 0,2 H2O
(De nem jellemző a kristályvizes só legjobb tudomásom szerint)

c)
Fém + Sósav reakcióval elméletben (Nehezen oldódna híg oldatban szerintem)
Mo + 2HCl = MoCl2 + H2
Az a baj hogy ez a vegyület ilyen formában nem nagyon létezik
Inkább Mo6Cl12-ként szokás emlegetni és elég bonyolult módon reagál.
0