Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendezés, egyensúlyi állandó - ELLENŐRZÉS

Főoldal » Középiskola » Kémia
281
A feladat az, hogy a reakciókat és a hozzájuk tartozó egyensúlyi állandókat írjuk fel.

Nem tudom jól csináltam-e. Nem is igazán tudom, hogy mindenhol érvényes-e hogy felülre mennek termékek, alulra a kiindulási anyagok vagy valahol "elég" a termékeket feltüntetni. Tanárral együtt csináltam még egy éve, azóta sokat felejtettem, de újra kell belőle vizsgáznom.

Valaki tudna segíteni az ellenőrzésben?

1) ezüst-szulfid oldódása: Ag2S ⇌ 2 Ag+ + S2- L = [Ag+]2*[S2-]

2) mészkő hőbomlása: CaCO3 = CaO + CO2
nincs egyensúlyi folyamat

3) erős sav és erős bázis semlegesítése: H+ + OH- ⇌ H2O Kv = [H+]*[OH-]

4) ecetsav vizes oldatbeli disszociációja: CH3COOH ⇌ CH3COO- + H+ Egyensúlyi állandó: Ks= [CH3COO-]*[H+]/[CH3COOH]

5) hidrogén-jodid keletkezése elemeiből: H2 + I2 ⇌ 2 HI
K = [HI]^2/[I2]*[H2]


6) nitrogén-dioxid dimerizációja: 2 NO2 ⇌ N2O4 K= [N2O4]/[NO2]^2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, egyenlet, segítség, állandó, egyensúly, egyensúlyok, rendezés, ellenőrzés
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Shira!

Végülis ügyes voltál, mindenhol jól írtál fel mindent az egyensúlyoknál! :)

Legalábbis ahogy végignéztem a reakciókat, mindenhol OK volt!
Üdv.: Á. Csaba Db.-ből (49 éves, kémiás-matekos)
1