Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS - MATEK egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
374
Teljesen elvesztem hogyan kellene megoldani, esetleg valaki tud segíteni?
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Mate, egyenlet
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Első eset:
80 cm-es ládából van x darab, 60 cm-esből x+6. A 60 cm-esben elhelyezhető 3 muskátli, a 80 cm-esben 4 muskátli. Az összes muskátlik száma:
4x+3(x+6)=4x+3x+18=7x+18

Második eset:
Az első esethez képest a kétszeresénél eggyel több 80 cm-es ládát rendelt, vagyis 2x+1-t. Ugyanakkor nyolccal kevesebb 60 cm-est, vagyis x+6−8=x−2-t. Az összes muskátlik száma:
4(2x+1)+3(x−2)=8x+4+3x−6=11x−2
Az összes muskátlik száma a két esetben megegyezett, ennek alapján felírható egyenlet:
7x+18=11x−2
20=4x
x=5


a) x a 80 cm-es ládák száma az első esetben, ez pedig 5.

b) Az összes muskátlik száma:
Az első eset alapján: 7x+18=7·5+18=53
A második eset alapján: 11x−2=11·5−2=53

c) Az első esetben rendelt ládák száma:
80 cm-es: x=5 db
60 cm-es: x+6=5+6=11 db
Összesen: 5+11=16 db
A második esetben rendelt ládák száma:
80 cm-es: 2x+1=2·5+1=11 db
60 cm-es: x−2=5−2=3 db
Összesen: 11+3=14 db
A második esetben 16−14=2 db láda árát spórolta meg.
0