Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki matekban tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
324
Egy háromszög alapú egyenes hasáb alapéle 4cm, 5cm és 6cm. Testmagassága 10cm. Mekkora a felszíne és a térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az alapháromszög területének kiszámolása:
6²=4²+5²-2·4·5·cosγ → 40·cosγ=5 , tehát cosγ=0,125 → γ=82,82⁰ (a háromszög legnagyobb szöge)
T(Δ)=(4·5·sinγ)/2=10·sinγ=10·0,9922=9,922 cm² (alapháromszög területe) !
P(palást területe)=(4+5+6)·10=150 cm² (3 darab téglalap területe)
A hasáb felszíne tehát: A(hasáb)=2·T(Δ)+ P=(2·9,922 + 150)=169,844 cm² ;
a hasáb térfogata pedig: V(hasáb)=T(Δ)·M=9,922·10= 99,22 cm³ ! :)

Remélem érthető volt a levezetés!
1