Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kertet egy ember 10 nap alatt, a fia 15 nap alatt ásna fel egyedül. Hány napig tart a felásása, ha együtt dolgoznak rajta, de az apa csak 4 napot tud dolgozni.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
285

Egy kertet egy ember 10 nap alatt, a fia 15 nap alatt ásna fel egyedül. Hány napig tart a felásása, ha együtt dolgoznak rajta, de az apa csak 4 napot tud dolgozni.
Megoldási menettel és ellenőrzéssel kell megoldani.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az apa egyedül 10 nap alatt végezne a munkával. Ez azt jelenti, hogy 1 nap alatt a munka `1/10` részét végzi el.

A fiú egyedül 15 nap alatt végezne a munkával. Ez azt jelenti, hogy 1 nap alatt a munka `1/15` részét végzi el.

Egy nap alatt együtt elvégzett munka: `1/10+1/15=3/30+2/30=5/30=1/6`

Tehát 4 nap alatt ketten együtt a munka: `4*1/6=4/6=2/3` részét végzik el.

Tehát a még visszalévő munka a teljes munkának: `1-2/3=1/3` része.

Így a fiúnak egyedül: `(1/3)/(1/15)=1/3*15=5` napig kell már csak dolgoznia.

A teljes munka így: `4+5=color(red)(9)` napig tart.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
2