Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kosárban 3-szor annyi alma van, mint a másikban, és 7-tel kevesebb, mint a harmadikban. Hány alma van az egyes kosarakban, ha a 3 kosárban összesen 98 db alma van? Készíts ellenőrzést is!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
309
Egy kosárban 3-szor annyi alma van, mint a másikban, és 7-tel kevesebb, mint a harmadikban. Hány alma van az egyes kosarakban, ha a 3 kosárban összesen 98 db alma van?
Készíts ellenőrzést is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A szöveg alapján 3 darab egyenletet tudunk felírni.

Az első kosárban lévő almák: `x=3y`

A második kosárban lévő almák: `x=z-7`

Az összes alma: `x+y+z=98`


Helyettesítsük be az első egyenletet a második egyenletbe.

Kapjuk azt, hogy: `3y=z-7=>z=3y+7`


Most vonjuk össze a kapott egyenleteket és az `x` valamint `z` ismeretleneket helyettesítsük a 3. egyenletbe.

`3y+y+3y+7=98`

`7y+7=98`

`7y=91`

`y=13`


`x=3y=3*13=39`


`z=3y+7=3*13+7=46`

Tehát az első kosárba `color(red)(39 \ "alma")`, a második kosárban `color(red)(13 \ "alma")`, míg a harmadik kosárban `color(red)(46 \ "alma")` van.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1