Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmusos feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
330
sziasztok!
tudna valaki segíteni ebben a feladatban?
köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`x^(2-(log_10x)/2)=100`

Vezessünk be egy új ismeretlent ami segítségével megtudjuk oldani az egyenletet így legyen `y=log_10 x` ebből következik, hogy ekkor `x=10^y`.

`(10^y)^(2-y/2)=100`

`(10)^(y*(2-y/2))=100`

`(10)^(y*(2-y/2))=10^2`

`y*(2-y/2)=2`

`2y-y^2/2=2`

`y^2-4y+4=0`

`(y-2)^2=0`

`y-2=0`

`y=2`


`x=10^y=10^2=color(red)(100)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
2