Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapéz - háromszögek oldalainak kiszámítása

Főoldal » Általános iskola » Matematika
406
Egy kicsit összekeveredtem. Az n=30fok, mert az egyenes felezi, de ezután hogy számoljak? Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, szögszámolás, háromszög, trapéz
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
CDP háromszög egyenlő szárú. A szimmetria alapján: η=30°.
λ=κ=(180°−30°−η)/2=(180°−30°−30°)/2=60°
κ+β+55°=180°
60°+β+55°=180°
β=180°−55°−60°=65°
CDP egyenlő szárú háromszög alapja (CD) melletti szögek egyenlők: ε=δ=(180°−30°−η)/2=(180°−30°−30°)/2=60°
μ=180°−50°−λ=180°−50°−60°=70°
ABC szög=β=65°
BCD szög=δ+55°=60°+55°=115°
CDA szög=μ+ε=70°+60°=130°
A számítás során kiderült, hogy a CDP háromszög nem is egyenlő szárú, hanem egyenlő oldalú.
Módosítva: 1 éve
-6

A szaggatott egyenes merőleges az AB oldalra is, hiszen a trapéz alapjai párhuzamosak. Így a 30°+k=90°.
Ebből: k=60°

A másik oldalon pedig λ=60°

PBC háromszögben így tudjuk, hogy a szögek összege 180°=60°+55°+β -> β=65°

Az APD háromszögben pedig 180°=50°+60°+μ, amiből μ=70°

Mivel a CD oldalra merőleges a szaggatott egyenes, így tudjuk hogy 90°-os szöget zár be vele. Ismerjük a P-nél a 30°-ot, így a harmadik csúcsnak ebben a kicsi PC és szaggatott egyenes háromszögben hogy meglegyen a 180° δ=60°-nak kell lennie. A bal oldalon pedig ugyan így működik, tehát ε=60°.
Ezt abból is ki lehetett volna számolni, hogy a trapéz egy szárán fekvő szögek összege 180°, így 50°+70°+ε=180° és 65°+55°+δ=180°

Az ABC szög igazából a β=65°
BCD szög 60°+55°=115°
CDA szög 70°+60°=130°
3