Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérdése

Főoldal » Általános iskola » Kémia
259
Mekkora a pH-ja a telitett Mg(OH)₂ oldatnak? L(Mg(OH)₂)=1.2*10-¹¹
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Mg(OH)₂ (sz.) ↔ Mg2+ (aq.) + 2 OH- (aq.) ; az egyenlet miatt x·(2x)²=1,2×10-¹¹ , ezért x³=3×10-¹² , köbgyököt vonva kapjuk, hogy → x=1,4422×10-⁴ mol/dm³ , tehát (OH-)=2,8845×10-⁴ mol/dm³ → pOH=-lg (OH-)=3,54 , így pH=14-pOH=10,46 , tehát a telített Mg(OH)₂-oldatnak 10,46-os kell, hogy legyen a pH-ja! :)
0