Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
291
Kedves Felhasználók/ Tanárok!

A feladat így szól:

Kihevített, kristályvízmentes réz(II)-szulfátot rosszul záródó üvegben tároltunk, ezért kristályvizét részben újra felvette. Ebből az anyagból 200 g-ot 250 g forró vízben teljesen feloldottunk. 20 °C-ra való lehűtés során az oldatból 152,8 g CuSO₄ · 5 H₂O összetételű kristályok váltak ki. Az átkristályosításhoz használt anyag hány tömegszázalék kristályvizet tartalmazott, és 1 mol réz-szulfát átlagosan hány mol kristályvizet tartalmaz? 20°C-on 100 g víz 20,7 g CuSO₄-ot old.

Sajnos bárhogyan próbálkozom, egyszerűen nem jön ki a megoldás. Tudnának kérem segíteni? Nagyon megköszönném!
Keverési képletet nem szoktam nagyon használni, nem igazán szeretem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, kristályvizes, példa
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Remélem tudtok ezzel segíteni!

Először is, nézzük meg a kristályvíz tömegszázalékának meghatározását. A réz(II)-szulfát kristályvízmentes formája a CuSO₄, míg a hidratált formája a CuSO₄ · 5 H₂O. A hidratált forma moláris tömege a következőképpen számolható:

- Cu (réz): 63,55 g/mol
- S (kén): 32,07 g/mol
- O (oxigén): 16,00 g/mol (4 oxigén a szulfátban + 10 oxigén az 5 hidratált vízben)

Tehát a CuSO₄ · 5 H₂O moláris tömege:

63,55 + 32,07 + (16,00 * 4) + (18,02 * 5) = 63,55 + 32,07 + 64,00 + 90,10 = 249,72 g/mol

Most nézzük meg, hogy a 152,8 g CuSO₄ · 5 H₂O hány molt tartalmaz:

152,8 g / 249,72 g/mol ≈ 0,612 mol

Mivel 1 mol CuSO₄ · 5 H₂O 5 mol kristályvizet tartalmaz, így:

0,612 mol * 5 = 3,06 mol kristályvíz

Most nézzük meg, hogy a 200 g anyag hány tömegszázalék kristályvizet tartalmazott. Az átkristályosítás során a réz(II)-szulfát tömege 200 g, tehát a kristályvizes CuSO₄ · 5 H₂O tömege 152,8 g. A kristályvíz tömege:

152,8 g - 200 g = -47,2 g (ez nem lehetséges, tehát a 200 g anyag nem volt tiszta CuSO₄)

A tényleges tömegszázalék kiszámításához először meg kell határoznunk a kristályvíz tömegét a CuSO₄ · 5 H₂O formában:

152,8 g tartalmaz 5 mol víz, tehát a víz tömege:

18,02 g/mol * 5 = 90,1 g

Ezért a CuSO₄ · 5 H₂O tömege 152,8 g - 90,1 g = 62,7 g CuSO₄.

Most már a tömegszázalékot is kiszámolhatjuk:

Tömegszázalék = (kristályvíz tömege / teljes tömeg) * 100

Tömegszázalék = (90,1 g / 200 g) * 100 ≈ 45,05%

Összegezve, a 200 g anyag körülbelül 45,05 tömegszázalék kristályvizet tartalmazott.

A második kérdésedre válaszolva: 1 mol réz-szulfát átlagosan 5 mol kristályvizet tartalmaz, mivel a hidratált forma CuSO₄ · 5 H₂O.

Válaszok:
Tömegszázalék kristályvíz: 45,05%
1 mol réz-szulfát: 5 mol kristályvíz
0