Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem igazán jön ki a megfelelő eredmény.(Villányi Attila ötösöm lesz kémiából 290/B)

Főoldal » Középiskola » Kémia
319
Egy alkil-benzol 0.50 g-jának tökéletes elégetésekor keletkező szén-dioxid és viz együttes tömege 2,10 g. Melyik lehet ez a benzolhomológ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

M(benzol-homológ)=C₆H₅-CnH2n+1 → C(n+6)H(2n+6) g/mol lehet pl.

Az égés egyenlete:
C(n+6)H(2n+6) + (3n+15)/2 O₂ → (n+6) CO₂ + (n+3) H₂O lesz;
(14n+78) g benzol-homológból összesen 44·(n+6)+18·(n+3)=(62n+318) g össz-égéstermék keletkezik együttesen ; ezért ha 0,5 g-ból 2,1 g keletkezik, akkor felírható → (14n+78)/(62n+318)=0,5/2,1 → 14n+78=14,762n+75,714 → 0,762n=2,286 → n=3 jön ki kerekítve → Tehát a propil-benzolról volt szó, vagy az izopropil-benzolról! :)

Remélem tudtam segíteni a levezetésemmel, és érthető is! :)
0