Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció számlálás (kérlek vezesd le a feladatot képletekkel is)

Főoldal » Általános iskola » Kémia
306
100 cm3 oldatban 5,0g AgNO3-ban számítsd kí az AGNO3 koncentrációját ebben az oldatban
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A koncentráció kiszámításához először is tudnunk kell, hogy a koncentráció (C) mértékegysége a mol/dm3 (móltérfogat). A koncentrációt a következő képlettel számíthatjuk ki:

C = n / V

ahol n a mólok száma, V pedig a térfogat literben.

1. Mólok számának meghatározása: Először ki kell számolnunk, hogy hány mól AgNO3 van az oldatban. Az AgNO3 moláris tömege a következőképpen számolható ki:

- Ag (ezüst) moláris tömege: 107.87 g/mol
- N (nitrogén) moláris tömege: 14.01 g/mol
- O3 (három oxigén atom) moláris tömege: 3 * 16.00 g/mol = 48.00 g/mol

AgNO3 moláris tömege = 107.87 + 14.01 + 48.00 = 169.88 g/mol

Most kiszámítjuk a mólok számát (n):

n = tömeg / moláris tömeg
n = 5.0 g / 169.88 g/mol ≈ 0.0294 mol

2. Térfogat átváltása: Az oldat térfogata 100 cm3, amit literre kell átváltani:

V = 100 cm3 = 100 / 1000 = 0.1 dm3

3. Koncentráció kiszámítása: Most már használhatjuk a koncentráció képletét:

C = n / V
C = 0.0294 mol / 0.1 dm3 = 0.294 mol/dm3

Összefoglalva, az AgNO3 koncentrációja az oldatban:

0.294 mol/dm3
1