Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy matek feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
381
Egy 10 cm oldalú szabályos háromszöget megforgatunk az egyik oldala körül. Mekkora a keletkező forgástest térfogata és felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ebből egy olyan test fog keletkezni, amit fel lehet bontani 2 db kúpra, aminek a magassága 5 cm `(a/2)` lesz, az alapjának sugara pedig az eredeti háromszög magassága.

`m=a/2sqrt(3)`

`m=10/2*sqrt(3)=5sqrt(3)` `cm`

A kúp

`r=5sqrt(3)` `cm`

`M=5` `cm`

térfogat:

`2V=2*1/3*r^2pi*M`

`2V=2*1/3*(5sqrt(3))^2*pi*5=125pi≈785.398` `cm³`

felszín

itt az alapot nem kell beleszámítani, csak a két kúp palástját

`a=sqrt((5sqrt(3))²+5²)=10` `cm`

`2*T_p=2*pi*r*a`

`2*T_p=2*pi*5sqrt(3)*10=100sqrt(3)pi≈544.14` `cm^2`
1

Én valahogy így képzelem el.
1