Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
342
Egy számtani sorozat ötödik és hatodik tagjánakösszege 60. A nyolcadik, kilencedik és tizedik tagösszege 69. Határozd meg a sorozat első tagját ésdifferenciáját
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(a_5+a_6=60),(a_8+a_9+a_10=69):}=>{(a_1+4d+a_1+5d=60),(a_1+7d+a_1+8d+a_1+9d=69):}=>{(2a_1+9d=60),(3a_1+24d=69):}=>{(a_1=30-9/2d),(3a_1+24d=69):}`


a.)

`3*(30-9/2d)+24d=69`

`90-27/2d+24d=69`

`180-27d+48d=138`

`21d=-42`

`color(red)(d=-2)`



b.)
`a_1=30-9/2d`

`a_1=30-9/2*(-2)`

`color(red)(a_1=39)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
2